
Employee Benefits Division Policy Memorandum 
 

Number:    Policy Memo 143 
Date Issued: April 25, 2016 
Subject: Pre-Tax Contribution Program (PTCP)  
 
ISSUE: 
 
Administration of PTCP for New York State employees 

 
BACKGROUND: 
 
The Employee Benefits Division (EBD) conducted a review of Section 125 of the 
Internal Revenue Code (IRC) that governs pre-tax elections. The purpose of this policy 
is to provide additional guidance necessary to ensure that PTCP elections are made in 
accordance with pre-tax election rules and that mid-year changes in pre-tax deductions 
resulting from a change in coverage are only permitted when the change in coverage is 
the result of a qualifying event and satisfies the consistency rule. 
 
POLICY: 
 
Administer the PTCP in compliance with Section 125 of the Internal Revenue Code 
(IRC) that governs pre-tax deductions by ensuring that election of PTCP is only as 
permitted and that mid-year changes in pre-tax deductions resulting from a change in 
coverage (including cancellation of coverage) are permitted only when the change in 
coverage is the result of a qualifying event, the request is made within 30 days of the 
event, (or within the waiting period if an enrollee is newly eligible) and the change in 
coverage satisfies the consistency rule. 

 
The following is meant to detail and clarify how the PTCP should be administered: 
 
Enrollment/Disenrollment in the PTCP 
An employee must make a positive election to enroll in the PTCP by signing a PS-404, 
Health Insurance Transaction Form.  The election can only be made at one of two 
points: 

 
1. When the enrollee first becomes eligible for health benefits; or  

2. During the Annual PTCP Election Period.   

Subsequent changes to PTCP election can only be requested during the PTCP Election 
Period impacting the following plan year. Existing employees may not newly enroll in the 
PTCP mid-year (unless employees become newly eligible for health insurance benefits).  
 
 
 
Changes in pre-tax deductions 



The PTCP enrollee may also make an election to change his/her pre-tax deduction for 
the next plan year through a change in coverage, absent a PTCP qualifying event, 
during the PTCP Election Period. 
 
Under the PTCP, mid-year changes in pre-tax deductions resulting from a change in 
coverage or option are permitted only when the change is on account of and consistent 
with a qualifying event.  The change must be requested within 30 days of the qualifying 
event (or during the waiting period if the enrollee is newly eligible for coverage).  
Arbitrary health insurance changes or changes that do not satisfy the consistency rule 
cannot result in a change in an employee’s pre-tax contribution.  
  

• Arbitrary Health Insurance Change:  An arbitrary health insurance change is a 

change that does not stem from a change in status event under Section 125 of 

the IRC, or is one that was not requested within 30 days of a change in status 

event or requested within the new enrollment waiting period when first becoming 

eligible for coverage.    

• Consistency Rule:  An election change as a result of any change in status event 

must be on account of and correspond with a change in status that affects 

eligibility for coverage under the plan. For example, the birth of a newborn child 

applies as a qualifying event to switch from individual to family coverage; it does 

not qualify as an opportunity to cancel individual coverage or switch from family 

to individual coverage.   

Included is an attachment to this memo which contains a chart citing examples when a 
change in the pre-tax deduction is allowable. 

 
Questions concerning this memo and the attached information should be directed to the 
Program Administration Unit at the Employee Benefits Division at 518-474-2780.  

 
As a result of this review, certain transaction processing changes have been 
implemented. Recent HBA memos have detailed these changes. 

 
 

Attachment 
 

 


